Često postavljana pitanja

/Često postavljana pitanja
Često postavljana pitanja 2020-03-12T16:17:02+02:00

Što je INVERTER klima uređaj

 

Za razliku od klasičnih klima uređaja koji ne koriste inverter tehnologiju, oni koji ju pak koriste pružaju prednosti poput niže potrošnje električne energije, učinkovitije grijanje i veći komfor uz manje oscilacije u temperaturi prostora.

 

 

Kako inverter klima uređaji štede energiju? Kada govorimo o inverter tehnologiji, bez obzira kako proizvođači klima uređaja nazivaju i brandiraju svoje inverter klima uređaje, radi se o promjenjivom kapacitetu kompresora odnosno promjenjivom kapacitetu grijanja ili hlađenja što izrazito doprinosi uštedi kada je potreba za grijanjem ili hlađenjem manja.

U praksi to znači da takvi klima uređaji izrazito smanjuju potrošnju i snagu kada su u režimu održavanja zadane temperature. Tada, primjerice u grijanju, uređaj ispuhuje zrak niže temperature nego što je to bilo potrebno da bi se dosegla temperatura. Osim što na ovaj način štede električnu energiju, osiguravaju i manje oscilacije temperature u prostoru.

 

 

Odakle voda i zašto curi iz odvodnog crijeva?

 

Sigurno ste se pitali zbog čega klima povremeno preko ljeta izbacuje vodu iz unutarnje, a preko zime iz vanjske jedinice?

Voda je zapravo kondenzat koji nastaje na hladnim dijelovima klime. Ljeti se klima, naravno, koristi za hlađenje te je unutarnja jedinica hladna i na njoj se kondenzira vlaga iz zraka. S druge strane, zimi je vanjska jedinica hladna te za vlažnih dana iz nje počinje teći voda.

 

 

Zbog čega klima slabije grije na niskim temperaturama?

 

Primijetili ste da klima slabije grije kada je vanjska ili unutarnja temperatura niska?

Svi klima uređaji imaju određen gubitak kapaciteta jednako kao što najveći kapacitet grijanja imaju kod viših vanjskih temperatura. Kataloški podatci svih proizvođača klima uređaja navode srednji kapacitet grijanja koji se mjeri pri vanjskoj temperaturi od +7 °C odnosno unutarnjoj temperaturi grijanog objekta +20 °C. Važno je kod odabira klima uređaja imati u vidu ovo umanjenje kapaciteta te odabrati uređaj koji i kod niskih temperatura daje dostatan kapacitet grijanja za Vaš objekt.

 

 

Osjetite neugodan miris iz klima uređaja nakon pokretanja hlađenja?

 

Klima uređaje potrebno je redovito servisirati i čistiti, bar jednom godišnje. Razlog neugodnog mirisa je u bakterijama koje su se preko ljeta nakupile na isparivaču te ga je potrebno dezinficirati. Klima uređaji koji se ne čiste i servisiraju mogu sadržavati bakterije i mikroorganizme koji vam mogu ugroziti zdravlje te ih je za najbolji i najsigurniji rad potrebno redovito održavati. 

 

 

Zašto unutarnja jedinica klima uređaja povremeno pucketa?

 

Imajući u vidu da se kućište unutarnje jedinice sastoji ponajviše od međusobno povezanih plastičnih dijelova, uslijed zagrijavanja i hlađenja dolazi do širenja ili sakupljanja materijala što može uzrokovati kratkotrajno „pucketanje“ na spojevima. Pojava je očitija kod povoljnijih klima uređaja gdje je kvaliteta izrade nešto niža.

 

 

Zašto se moj klima uređaj povremeno gasi u grijanju?

 

Zaprimimo velik broj poziva koji ovako glase a gotovo svi pozivi uslijede nakon što vanjska temperature padne ispod 4°C. Odgovor je jednostavan:

Vani je vrlo niska temperatura, a vama se klima uređaj sam ugasio. To nije razlog za zabrinutost. Naime, često se dogodi da se na vanjskoj jedinici uslijed povišene vlage i niske vanjske temperature formira sloj leda. Kako bi klima uređaj osigurao dostatan kapacitet grijanja, automatskim procesom zaustavlja se funkcija grijanja te se vrši tzv. „otapanje“ ili „defrost“ vanjske jedinice. Cijeli postupak traje nekoliko minuta a događa se uglavnom u pravilnim vremenskim razmacima kada su vanjske temperature ispod 4°C.

 

 

Tržište je puno raznih proizvođača klima uređaja, koji odabrati i zašto?

 

Važno je znati kako je gotovo sve proizvođače klima uređaja moguće svrstati u određenu klasu odnosno klase gdje kod klima uređaja razlikujemo nisku, srednju i visoku klasu. Klasa je u biti ocjena kvalitete, cijene, pouzdanosti te troškova korištenja i održavanja. Iz iskustva opisati ćemo pojedine klase te pokušati svrstati pojedine uređaje kako bi lakše odabrali.

Niska klasa:

U nisku klasu spadaju uređaji čija cijena varira od 1.500,00kn do 2.500,00kn a radi se o uređajima egzotičnih i nepoznatih imena ali i nekih poznatijih iz područja potrošačke elektronike. Osnovni problem ovih uređaja, osim pouzdanosti je problematična podrška i nemogućnost nabave rezervnih dijelova nakon isteka jamstvenog roka. Za njih se može reći da donekle solidno hlade, ali slabo ili nikako griju i u pravilu ne traju dugo. Bučne su i troše više struje (mali SEER i SCOP) od klima uređaja iz više klase.

Srednja klasa:

U srednju klasu spadaju uređaji čija cijena varira od 2.500,00kn do 4.000,00kn a radi se o uređajima poznatih imena iz područja potrošačke elektronike kao što su Panasonic, Samsung, Gree i slični. Kako se radi o poznatim proizvođačima, generalno se radi o pouzdanim uređajima iza kojih stoji ozbiljan uvoznik i solidna servisna podrška ukoliko dođe do problema. Gotovo svi klima uređaji ove klase, proizvedeni su u Kini što rezultira i nižom cijenom. To su klime za kupce srednjih financijskih mogućnosti. Ove klime dobro hlade i prilično dobro griju do vanjske temperature 0 C. Nisu pretjerano bučne. Preporučamo za potrebe apartmana te stambenih objekata prvenstveno za hlađenje te za grijanje isključivo u prijelaznim razdobljima.

Visoka klasa:

U visoku klasu spadaju uređaji čija cijena varira od 5.000,00kn do 20.000,00kn a radi se o uređajima poznatih imena Japanskih proizvođača kao što su Daikin, Toshiba, Mitsubishi Electric i slični. Svaki od proizvođača iz ovog segmenta ističe se po nečemu, bilo po tehnološkoj naprednosti, dizajnu ili pak cijeni što utječe na odabir kupca. Za sve uređaje iz ovog segmenta možemo reći da su iznimno pouzdani, kvalitetni te energetski učinkoviti te će za razliku od povoljnijih opcija veoma brzo vratiti uložen novac kroz uštedu u električnoj energiji. ). Izuzetno su tihe i grijanjem bez problema mogu pokriti cijelu godinu, pogotovo njihovi inverteri koji su tehnologija za sebe. Kupnjom ovakvih klima uređaja štedite električnu energiju, čuvate okoliš i imate minimalne kvarove.

 

 

Trebam li čistiti filtere klima uređaja ili to radi servis?

 

Iako pozivom ovlaštenog servisa i vršenjem godišnjeg redovnog ili jamstvenog servisa osiguravate da je Vaš klima uređaj ispravan i naravno čist, što uključuje i same filtere, to nije dovoljno.

Kontrolu filtera treba provjeravati kupac klima uređaja i to u razmacima od maksimalno 30 dana. Ukoliko su filteri prljavi, potrebno ih je očistiti. Nečisti filteri, osim što uzrokuju daljnju kontaminaciju ostalih komponenti unutarnje jedinice, uzrokuju i smanjenje kapaciteta grijanja ili hlađenja te povećanje električne energije što kod što nije zanemarivo.

 

Kontaktirajte nas!    [recaptcha class:recaptchah]

    ×