Kako odabrati klima uređaj za grijanje?

//Kako odabrati klima uređaj za grijanje?

Kako odabrati klima uređaj za grijanje?

Uz komfor i nisku potrošnju električne energije, klima uređaj je najbolji izbor za grijanje doma, a što
je najbolje koristit ćete ga i u ljetnim mjesecima kada vam je potrebno hlađenje.
Za razliku od drugih električnih uređaja koji se koriste za grijanje, kao što su grijalice, radijatori ili
infracrveno grijanje, klima će potrošiti manje od deklarirane snage. Naime, snaga grijalice od 1kW
potrošit će toliko u sat vremena, kako bi dala kW toplinske energije. Kod klima uređaja za utrošenih
1kW snage dobit ćete do pet puta više toplinske energije. Zbog toga su klima uređaji višestruko
učinkovitiji od drugih načina grijanja na struju.

Prednosti grijanja na klimu

Grijanje na klima uređaj je čisto grijanje. Zrak iz prostorije koji koristi klima uređaj filtrira se kroz filtere, a u najvećem broju klima uređaja ti filteri uništavaju grinje, bakterije i različite alergene.

Grijanje na drva pruža zasigurno najveću ugodu, ali zahtjeva veliki posao kod pripreme energenata, svakodnevno nošenje drva i potpaljivanje vatre, pepeo, pa čak i dim u domu. Termoakumulacijske peći u sebi imaju azbest, dok kod radijatora i grijalica visoke temperature isušuju zrak i dovode do paljenja prašine koja može biti alergen. Osim toga, s grijanjem na klima uređaj imat ćete čišći zrak te ostvariti manju potrošnju energije uz nizak inicijalni trošak.

Što trebate znati o klima uređajima za grijanje?

Gotovo svi na tržištu dostupni klima uređaji mogu se koristi za grijanje no neovisno to tome, nisu svi klima uređaji prilagođeni za takav rad u kontinuitetu niti su prikladni za korištenje kao jedini izvor grijanja vašeg doma.

Uređaji niže i srednje klase, uglavnom kineskih proizvođača nerijetko bilježe veliki gubitak kapaciteta grijanja kod niskih vanjskih temperatura stoga iste preporučamo isključivo kao izvore grijanja u prijelaznim razdobljima dok vanjske temperature nisu niske.

Uređaji više klase, uglavnom japanskih proizvođača, poglavito nešto skuplji modeli istih, prilagođeni su za grijanje u kontinuitetu, bilježe manji gubitak kapaciteta kod nižih vanjskih temperatura, optimizirani su za učinkovitije otapanje vanjske jedinice. Takve uređaje možemo koristiti kao pouzdan izvor grijanja tokom cijele zime uz napomenu da se moramo pridržavati ispravnog proračuna potrebnog kapaciteta i preporuka proizvođača.

Kako ispravno koristiti klima uređaj u grijanju?

Ovisno o vanjskoj temperaturi i izolacijskim svojstvima vašeg objekta za vrijeme grijanja dolazi do gubitaka topline kroz zidove zbog čega je tokom sezone grijanja klima uređaj potrebno koristi na više načina.

Podesite odgovarajuću temperaturu: Možda vam je s postavkom temperature 21C bilo ugodno dok je vanjska temperatura bila 12C no padom vanjske temperature na 3C povećavaju se gubitci kroz zidove vašeg objekta te je za isti osjećaj ugode potrebno podesiti višu temperaturu.

Održavanje temperature objekta: Za razliku od izvora grijanja koji griju radijacijom (primjerice radijatori ili drva) klima uređajem prvenstveno grijemo zrak što znači da je potrebno više vremena za ugrijati sam objekt (podovi, zidovi i stropovi) zbog čega je neophodno održavati temperaturu objekta. Primijetiti ćete već prvo, izrazito hladno zimsko jutro da klima uređaj grije no vama još uvijek nije toplo kao i jučer. Ako pokušate dotaknuti vanjske zidove osjetit ćete da su izrazito hladni. Kako bi osigurali odgovarajuću ugodu i učinkovitost, u navedenim periodima grijanje ostavite uključeno i tokom noći, održavajući potrebnu temperaturu. Ispravna temperatura ovisi o izolacijskim svojstvima objekta ali i o osjećaju ugode, no većinu korisnika zadovoljava postavka 19C-21C tokom noći ili odsustva.

Zašto se moj klima uređaj povremeno isključuje i što je „otapanje“ ili „defrost“?

Vani je vrlo niska temperatura, a vama se klima uređaj sam ugasio. To nije razlog za zabrinutost. Naime, često se dogodi da se na vanjskoj jedinici uslijed povišene vlage i niske vanjske temperature formira sloj leda. Kako bi klima uređaj osigurao dostatan kapacitet grijanja, automatskim procesom zaustavlja se funkcija grijanja te se vrši tzv. „otapanje“ ili „defrost“ vanjske jedinice. Cijeli postupak traje nekoliko minuta a događa se uglavnom u pravilnim vremenskim razmacima kada su vanjske temperature ispod 4C.

Koje klima uređaje preporučujemo za grijanje?

Klima uređaji Japanskih proizvođača, poglavito nešto bolji modeli svakako su pravi izbor za grijanje Vašeg doma. Pro Automatika preporuča Daikin, Toshiba i Mitsubishi Electric klima uređaje ukoliko želite pouzdane i najkvalitetnije klima uređaje za grijanje.

Svi klima uređaji imaju određen gubitak kapaciteta jednako kao što najveći kapacitet grijanja imaju kod viših vanjskih temperatura. Kataloški podatci svih proizvođača klima uređaja navode srednji kapacitet grijanja koji se mjeri pri vanjskoj temperaturi od +7 °C odnosno unutarnjoj temperaturi grijanog objekta +20 °C. Važno je kod odabira klima uređaja imati u vidu ovo umanjenje kapaciteta te odabrati uređaj koji i kod niskih temperatura daje dostatan kapacitet grijanja za Vaš objekt. Obratite nam se za izračun odgovarajućeg klima uređaja za grijanje.  

 

By | 2018-12-09T12:35:17+02:00 3 siječnja, 2018|Korisni Savjeti|Komentari isključeni za Kako odabrati klima uređaj za grijanje?
Kontaktirajte nas!


X