R-32 – Stvar budućnosti – Saznajte sve!

/, Uncategorized/R-32 – Stvar budućnosti – Saznajte sve!

R-32 – Stvar budućnosti – Saznajte sve!

Ukoliko ste u potrazi za novim klima uređajem sigurno ste čuli za radnu tvari, „plin“ ili „freon“ s oznakom R-32.  Saznajte zašto se isplati odabrati upravo R32 klima uređaj i koje klima uređaje možemo preporučiti.

 

 

 

Zašto R-32 i što će biti s postojećim „plinovima“ poput R-410A?

Obzirom da sve komercijalno dostupne i većinom korištene radne tvari („plinovi“) imaju značajno štetan utjecaj na okoliš i ozonski omotač, znanstvenici diljem svijeta istražuju i testiraju ekološke radne tvari koje mogu zamijeniti postojeće. Zakonodavac, kako bi potaknuo prvenstveno proizvođače, a nakon toga i kupca, nizom mjera poput ograničenja, a na posljetku i zabrana, otvara vrata korištenju radnih tvari koje nemaju negativan utjecaj na okoliš.

Većina klima uređaja na tržištu koriste radnu tvari („freon“) R-410A karakterizira iznimno visok GWP (potencijal globalnog zagrijavanja) koji iznosi 2088 dok primjerice, za R-32 taj broj iznosi 675. Iz navedenog razloga R-410A postepeno se ograničava za uporabu te će se na posljetku zabraniti.

 

Iako je prvi proizvođač koji je na tržište stavio klima uređaj s radnim tvari R-32 upravo Daikin, i ostali su se proizvođači pridružili te počeli s proizvodnjom i prodajom klima uređaja koji koriste R-32 čime je ta radna tvar postala upravo „Stvar Budućnosti“.

Što ograničavanje i zabrana R-410A znači za vlasnika klima uređaja?

Ograničavanje potrošnje propisano je u obliku kvota količina koje je moguće pustiti na tržište za potrebe održavanja i servisiranja opreme. Iako su ograničenja počela 2016 g. tek u 2018 g. osjetiti će se posljedice jer tada to ograničenje postaje strože. Posljedice ograničenja su izniman rast cijene te mogući periodi nedostupnosti na tržištu.

Kao posljedica rasta cijene i nedostupnosti vlasnici klima uređaja riskiraju velike troškove održavanja pa čak i nemogućnost popravka ukoliko radna tvar nije dostupna na tržištu u vrijeme kada je popravak potreban.

  1. siječnja 2025.g kada stupa na snagu trajna zabrana stavljanja na tržište klima uređaja koji sadrže fluorirane stakleničke plinove ili čije funkcioniranje ovisi o fluoriranim stakleničkim plinovima s GWP-om od 750 ili više.

Koje su prednosti odabira klima uređaja s radnom tvari R-32?

Uz očite prednosti i činjenicu kako je sve ostalo zastarjelo i rizično, R-32 donosi i prednosti poput bolje energetske učinkovitosti posebno u režimu grijanja što znači niže račune električne energije za isti učinak grijanja. U usporedbi s klasičnim R41A klima uređajima, oni s R-32 imaju za jedan „+“ više u svojoj energetskoj kartici.

Koje R-32 klima uređaje odabrati i na što trebate pripaziti?

Istaknuli smo kako je Daikin prvi proizvođač klima uređaja koji je na tržište stavio klima uređaj s radnom tvari R-32 još 2015 godine čime je potaknuo i druge proizvođače na razvoj i korištenje tehnologije. Daikin u ovom trenutku ima najširi asortiman R-32 uređaja, kako u Split-Sustav, tako i u Multi sustav varijanti što ga uz već poznatu kvalitetu čini preporučenim proizvođačem.

Iako se R-32 klasificira kao zapaljiva radna tvar, njegova zapaljivost nije niti blizu tvari kao primjerice butana ili sličnih plinova. Količina R-32 koja se nalazi u klima uređaju nije ni u kojem slučaju opasna no važno je da se prilikom ugradnje i održavanja pazi na postupke. R-32 je izuzetno teško zapaliti. Iskre stvorene od releja ili sklopki u uređajima u kućanstvu kao i statički elektricitet nemaju dovoljno energije za zapaljenje R-32.

 

 

Nova regulativa u najavi obvezuje i kupca klima uređaja da za ugradnju angažira isključivo obučenu tvrtku koja je nositelj certifikata i dozvole za ugradnju klima uređaja.

PRO AUTOMATIKA ugrađuje R-32 klima uređaje još od 2015 g. te jamči da će vaš novi klima uređaj ugraditi obučeno i stručno osoblje.

By | 2018-02-17T05:37:11+02:00 4 siječnja, 2018|Korisni Savjeti, Uncategorized|Komentari isključeni za R-32 – Stvar budućnosti – Saznajte sve!
Kontaktirajte nas!    [recaptcha class:recaptchah]

    ×