Dizalice topline

/Dizalice topline
Dizalice topline 2018-12-29T10:58:53+00:00

Što su dizalice topline ili toplinske pumpe?

 

Dizalica topline ili toplinska pumpa je uređaj koji koristeći električnom energijom pokretani kompresor preuzima toplinu iz izvora poput vanjskog zraka, podiže ju na viši temperaturni nivo te predaje primjerice vodi koja cirkulira kroz sustav grijanja do ogrijevnih tijela poput radijatora, ventilokonvektora ili podnog grijanja. Dizalice topline su izrazito učinkovite iz razloga što za ukupnu ogrijevnu snagu jednu trećinu dobijemo koristeći električnu energiju a preostale dvije trećine dolazi iz primjerice okolnog zraka (kod dizalice topline zrak-voda).

Više je vrsta dizalica topline. Dizalica topline zrak-zrak je primjerice klasičan kućni klima uređaj s funkcijom grijanja koju preuzima toplinu iz vanjskog zraka te istu, podignutu na viši toplinski nivo, putem unutarnje jedinice predaje zraku u grijanom prostoru. Obzirom da toplinu preuzetu iz zraka predajemo u zrak, klima uređaj s funkcijom grijanja možemo nazvati i dizalicom topline zrak-zrak.

Ono na što se u većini slučajeva misli kada se spominje dizalice topline (toplinska pumpa) jeste dizalica topline zrak-voda. Zamislite dizalicu topline kao “peć za centralno grijanje” koja troši samo 1/4 potrebne energije i biti će vam jasno zašto je ovo način grijanja učinkovitiji od plina, lož ulja ili krutog goriva.

Dizalicu topline možete povezati na podno grijanje, ventilokonvektore ili niskotemperaturne radijatore!

Podno grijanje

Podno grijanje je niskotemperaturno grijanje koje nam osigurava visoki komfor ravnomjernog zagrijavanja prostora s mogućnošću zasebnog reguliranja svake prostorije. Pruža optimalnu udobnost stoga je trenutno najpopularnije rješenje grijanja u svijetu. Podno je grijanje zdravstveno prihvatljivije i ekonomičnije od klasičnog radijatorskog grijanja.

Ventilokonvektori

Ventilatorom se ostvaruje prisilno strujanje zraka iz prostorije preko izmjenjivačkih ploha, čime se zrak hladi ili grije, ovisno o tome struji li kroz izmjenjivač hladna ili topla voda. Korištenjem u sustavu niskotemperaturne dizalice topline, ventilokonvektori učinkoviti su izvor bilo grijanja ili hlađenja. 

Niskotemperaturni radijatori

Niskotemperaturni radijatori razvijeni su posebno za rad na niskim temperaturama u kombinaciji s toplinskom pumpom i solarnom tehnikom te dopuštaju dolazne temperature do ispod 40° C.

Koristeći ovu vrstu radijatora u kombinaciji s dizalicom topline, moguće je postići dodatne uštede energije.

Zašto odabrati PRO AUTOMATIKU?

Pro Automatika je vodeći dobavljač i instalater dizalica topline!

Individualan pristup i savjetovanje prilikom odabira sustava odgovarajućeg kapaciteta i karakteristika je naš prioritet. Iskustvo i tehničko savjetovanje usmjereno je na rješenje kojim ćete ostvariti svoje potrebe i odabrati optimalan uređaj.

Montaža i izvođenje instalacija koristeći isključivo najkvalitetnije materijale te precizne alate vodeći brigu i pažnju o imovini kupca preduvjet je za pouzdan rad sustava i eliminaciju toplinskih gubitaka za vrijeme rada uređaja. Obučeni instalateri uvijek će brinuti o vašem zadovoljstvu.

Vlastiti servisni odjel sastavljen od servisnih inženjera i tehničara brinuti će o Vašem uređaju te vršiti servis dizalice za vrijeme jamstvenog roka garantirajući pouzdan rad. U slučaju neočekivanog kvara ili zastoja u radu, osigurati ćemo Vam brzu intervenciju.

Želite znati više o dizalicama topline?

Kako radi dizalica topline?

Dizalica topline sastoji se od unutarnje i vanjske jedinice unutar kojih cirkulira radna tvar prenoseći toplinu.

Hlađenje dizalicom topline ljeti:

Isparivač (1) oduzima toplinu vodi odnosno rashlađuje ju na temperaturu dostatnu za hlađenje putem ventilokonvektora. Oduzimanjem topline, radna tvar u isparivaču isparava te kao para biva usisana u kompresor (2). Na izlazu iz kompresora radna tvar postaje stlačena i pregrijana para te cirkulira prema kondenzatoru. U kondenzatoru (3) toplina radne tvari predaje se okolini te dolazi do kondenziranja radne tvari. Radna tvar, koja se u kondenzatoru pretvorila u tekuće stanje cirkulira prema ekspanzijskom elementu (4) koji snižava tlak radne tvari. Ukapljena radna tvar niskog tlaka cirkulira prema isparivaču (1) gdje se proces ponavlja.

Grijanje dizalicom topline zimi:

Kako bi grijali, jednostavno pomoću tzv. „reverzibilnog ventila“ mijenjamo smjer ciklusa. Princip rada ostaje isti kao što je opisano u režimu hlađenja.

 

 

Kontaktirajte nas!


X